Angående vitaminer och mineraler

Våra kroppar behöver en rad olika vitaminer och mineraler för att fungera. Om vi inte får i oss tillräckligt av en eller annan vitamin eller mineral kan man uppleva bristsymptom av olika slag. Medan en del kan vara väldigt lindriga kan andra vara direkt livshotande när de blir väldigt långt gånget.

Vitamin- och mineralbrist är stora hälsoproblem i stora delar i världen idag. Många gånger är det dock mindre utvecklade och fattiga länder där vi ser dessa dyka upp i allt större utsträckning. Anledningen till detta är i stort sett alltid ensidig och bristande kost.

Även om det är ovanligt med vitamin- eller mineralbrist i ett land som Sverige betyder det inte att det är helt omöjligt att drabbas. Personer med ätstörningar eller som bara har dålig variation i sin kost kan fortfarande bli drabbad. Det finns även en rad olika sjukdomar som kan leda till brist på viktiga vitaminer eller mineraler i kroppen. Antingen genom nedsatta upptagningsfunktioner eller förhinder att äta vissa sorters livsmedel.

Studier har även visat att atleter lider större risk att ha järnbrist är genomsnittet. Att kompensera för detta i kosten eller ta tillskott av något slag är således rekommenderat. Järn är statistiskt sett en av de vanligare mineralbristerna i kan se även i västvärlden, men antalet fall är fortfarande rätt så få.

De flesta kan rätt så enkelt undvika risken för vitamin- eller mineralbrist bara genom att äta varierat och näringsrikt. Vill man vara extra noga kan man alltid ta sig en titt i livsmedelsdatabasen där en mängd olika livsmedel har värden för över 50
näringsämnen som är viktiga för oss.

Dagsbehovet av vitaminer och mineraler är väldigt litet jämfört med något som protein. Men samtidigt har många livsmedel också låga halter av dessa näringsämnen. Kunskapen om innehållet i livsmedel är något vi alla borde skaffa oss mer av för att kunna göra mer informerade val.